Nie tylko czarna herbata – rodzaje herbat

Herbata wbrew pozorom nie jest tylko czarna. Ma wiele rodzai. I nie chodzi tu wyłącznie o to, czy mamy ją w torebkach, sypaną, czy granulkach. Herbaty dzielimy na kolory, które wynikają ze sposobu przygotowania suszu.


Jakie są więc rodzaje herbat? I jakie posiadają ciekawe właściwości?


Czarna herbata


Jest najpopularniejsza z wszystkich rodzajów herbat w Europie. Mało kto zdaje sobie sprawę z jej intrygujących właściwości. Czarna herbata bowiem zwalnia proces starzenia się, pomaga w odchudzaniu, pobudza krążenie krwi i niemal zbawiennie działa na nasz układ pokarmowy.
Zastanawiasz się pewnie teraz dlaczego nigdy nie zauważyłeś tych właściwości? Bo pewnie pijesz złą herbatę! Wyżej wymienionych właściwości ze świecą szukać w czarnych herbatach ekspresowych. Czemu? Bo są produkowane z resztek po krzewach, czy innych herbat.
Jeśli więc chcesz poczuć te właściwości zmień herbatę na czarną herbatę sypaną, a nie w torebkach.


Zielona herbata


Zielona herbata. Rodzaj herbaty królujący w Azji. Choć ostatnio coraz częściej pijemy ją w Europie. Może dlatego, że panuje pogląd, iż to dzięki niej Azjaci są długowieczni? Cóż, nie jest to udowodnione, ale tkwi w tym ziarnko prawdy. Osoby regularnie pijące zieloną herbatę rzadziej chorują na serce i nowotwory. Poza tym pomaga ona na uczucie ciężkości po jedzeniu.


Czerwona herbata


Dla niektórych ten rodzaj to zdrowszy substytut kawy. Wskazana jest nie tylko chcącym się rozbudzić rano. Uważa się, że najskuteczniej z wszelkich napojów pomaga spalić boczki, a także utrzymuje cholesterol w ryzach.


Niebieska herbata


To chyba najmniej znana herbata na tym zestawieniu. A szkoda bo jej właściwości są bardzo ciekawe. Jest bogata w przeciwutleniacze, dzięki czemu spowalnia starzenie się naszego ciała. Ponad to dobrze wpływa na naszą koncentrację i pamięć.


Biała herbata


Czas na najdelikatniejszą z herbat. Zgadza się – nawet zielona przy tej herbacie jest mocna. Biała herbata powstaje z najdelikatniejszych części roślin. Regularne picie tego naparu jest wskazane dla nadciśnieniowców i sercowców. Ponad to spowalnia starzenie się.

Herbata. Niby zwykły napój do śniadania, czy w zimowe wieczory. Ale warto czasem do naszych kubków wprowadzić trochę koloru i spróbować np. czerwonej herbaty.